Gostilna na gradu

aktualno

  • Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti

    19. maj 2014

    Mladi nadobudneži bodo zakuhali ...

    Gostilna na gradu bo gostila zaključek projekta Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, ki bo v ponedeljek 19.5.2014 ob 9.30 doživelo svoj vrhunec na Ljubljanskem gradu.

    Po 10 regijskih tekovanjih in 4 polfinalih, se bo v velikem finalu pomerilo 15 najboljših skupin različnih slovenskih regij: iz Vipavske doline, obrobja Krasa, Dolenjske, Kozjanskega, Gorenjske, Štajerske, Ljubljane z okolico, Prekmurja in Prlekije, Savinjske doline in Zasavja.

    Kot še nikoli do slej, so osnovnošolci pokazali, da jim je mar, da želijo in zmorejo ohraniti lasten delček kulturne dediščine. Z veliko žlico so se lotili raziskovanja ter prikazali izjemne rezultate. Strokovna žirija je imela vrsto problemov pri izločanju skupin in še marsikatera bi si ta dan zaslužila stati ob finalistih. Naredili smo velik korak naprej in kulinarično zgodovino zajeli iz dna vreče pozabe.

    Scenosled:

    ·         9.50 kratka predstavitev medijem o dosežkih, poslanstvu in pomenu za posamezno stroko z nagovorom avtorja projekta, Anka Peljhan, g. Janeza Bratovža, kot mentorja projekta iz področja kulinarike, mag. Marjana Hribarja, s področja pomena za turizem, državne sekretarke Ministrstva za kmetijstvo in okolje, mag. Tanje Strniša ter oris pomena za vzgojo osnovnošolcev o zdravem in odgovornem življenju, ministra Ministrstva za šolstvo, izobraževanje, znanost in šport, dr. Jerneja Pikala.

    ·         10.10 pričetek kuhanja

    ·         13.00 razglasitev rezultatov z argumentacijo in degustacije

     

    Vstop na ogled dogodka je prost.

    Gostilna bo zaradi izrednega dogodka začela obratovati ob 15. uri.

  • TEDEN RESTAVRACIJ od 22. do 30. marca 2014

    22. marec 2014

     

     

    V čem je skrivnost slastnega govejega tatarja, ki se raztopi v ustih,

    in vedno svežega piranskega brancina, ki prinese vonj po morju?

    Mi odgovor dobimo pri našem mesarju in ribiču – Kmetijski zadrugi Krka

    ter ribogojnici Fonda iz Piranskega zaliva.

     

     

    Letos teden restavracij 2014 spomladi in jeseni!

     

    Jedilnika,

    gostilne na gradu,

    trije hodi,

    samo 14 evrov

     

    Jedilnik 1

    Goveji tatar, kandirana rdeča čebulica, krema kisle smetane

     

    File piranskega brancina Fonda, krema brokolija, hrustljava cvetača in čips topinamburja

     

    Kobariški štrukelj in sladoled pečenih jabolk

     

    ali

     

    Jedilnik 2

    Ravioli polnjeni s poštokljo kraškega regrata, krema Tolminca

     

    File piranskega brancina Fonda, krema brokolija, hrustljava cvetača in čips topinamburja

     

    Carski praženec, topla jajčna krema, doma narejena marmelada

     

    Rezervacije sprejemamo  na: 08 205 19 30 ali 031 301 777

     

    Vabljeni!

  • Organsko in divje, naravno, pa tudi iz pravične trgovine

    14. marec 2014

     

    Tak je svet Sasuja Laukkonena, vodilnega finskega kuharskega mojstra.

    Ta nadarjeni 39-letni kuhar je lastnik restavracije "Restauant & sommelier" v Helsinkih.

    Tu živi in pooseblja svojo izvirno idejo, po kateri naj kuhar sestavine,

    ki jih uporablja, sam tudi pridela.

    To je ključni element njegove filozofije,

    zanj precej pomembnejše kot njegovo delo v Michelinovih restavracijah

     ali njegova vloga v nordijskem kulinaričnem krogu.


    Potem, ko je bila Ana Roš v preteklem letu kuharska gostja v njegovi restavraciji, se je odločila v Ljubljano pripeljati tega mojstra, ki odraža njena lastna kulinarična prepričanja in strasti. Pridružil se jima bo prav tako strasten Bine Volčič, ki je v Sasuvi restavraciji ustvarjal pred nedavnim.

     

    Če želite biti del tega izziva spretnosti kuharskih mojstrov, vas vabimo, da si rezervirate mesto za večerjo, ki bo 14.  marca 2014 ob 20.00 uri v gostilni Na gradu.

     

    Jedilnik

     

    Regrat in hobotnica (Bine)

     

    Jezik in dagnje v dimu (Ana)


    Koleraba, pistacija in tolminski sir (Sasu)


    Skuša, paradižnik in peteršilj (Ana)


    Rženi žlikrofi, konoplja in čemaž (Bine)


    Rižot z gomoljčnicami (Sasu)


    Vrat divje svinje in kostanj (Sasu)


    Radič in popcorn (Ana)


    Sladek topinambur (Sasu)

    Cena jedilnika z 8 hodi in vini: 90,00€ z ddv


    V slogu ideje v kuhinji se bodo s pripravljenimi jedmi družila vina s podobno filozofijo ekološke pridelave. Okušali boste naravna primorska vina francoskih in italijanskih družinskih vinogradnikov.

     

    Rezervacije sprejemamo na: 08 205 19 30 ali 031 301 777

    leon@nagradu.si

     

    Vabljeni!