Gostilna na gradu

gostilna

V zavetju grajskega obzidja, kjer je nekoč brbončice zadovoljevala le grajska gospoda, smo odprli gostilno za vse, gostilno z domačo slovensko kuhinjo.

Kot je v starih časih dišalo iz krušnih peči in ognjišč naših babic, zdaj diši iz naše kuhinje: kraška jota, istrski bobiči, prekmurski bograč, ocvrte perutničke, idrijski žlikrofi, primorski kalamari, pečene sardelice … Kulinarika Slovenije je kuhinja regij. In tako je tudi pri nas. Tri velike evropske kulture, alpska, panonska in sredozemska si v naši kuhinji na gradu podajajo roko: prekmurska gibanica, blejske kremne rezine, kobariški štruklji.

Prisegamo na poštene sestavine, biološko pridelano in zdravo hrano. Uporabljamo najboljša oljčna in bučna olja, meso z domačim poreklom, zelenjavo in sadje s tržnice, vina so iz kleti slovenskih vinarjev. Priprava domačih  jedi terja znanje in spretnosti. To so mladim kuharjem z gradu predali trije mojstri, ki so s svojo ustvarjalnostjo spremenili pogled na prehranjevanje doma in prepričali tudi svetovno gastronomsko javnost: Ana Roš in Valter Kramar iz Hiše Franko ter Svetozar Raspopović iz Gostilne As.

Slovenija se lahko pohvali z bogato kulinarično kulturo. Imamo 24 gastronomskih regij s 178 značilnimi in razpoznavnimi jedmi, ki so temelj široki paleti raznolikih okusov. Zato bo tudi iz kuhinje Gostilne na gradu vsak teden dišalo drugače. Vsak teden vam bomo ponudili nekaj novega.

Pridite in prepričajte se.

 • Grajska ploščad d.o.o.
  Grajska planota 1
  1000 Ljubljana
  ID za DDV: SI44611064
 • T: 08 205 19 30
 • M: 031 301 777
 • delovni čas:
  pon - sob: 10:00 - 24:00 (kuhinja: 12:00 - 22:00)
 • ned: 10:00 - 18:00 (kuhinja: 12:00 - 16:00)
 • rezervacije in informacije
  M: +386 (0)31 301 777
  E: gostilna@nagradu.si
 • vsebinska priprava ponudb in dogodkov vsak delovnik od 9. do 15. ure
  Marko Potrč
  M: +386 (0)51 670 081, +386 (0)31 301 777
  E: info@nagradu.si
 • administracija in računovodstvo
  Marjeta Dimitrov
  M: +386 (0)40 686 480
  E: administracija@nagradu.si
Zemljevid lokacije ››

kdo smo

Svetozar Raspopović - pope

Pope bo v zgodovino zapisan kot človek, ki je okus ljubljanskih jedcev spremenil za vedno.

A njegova gastronomska pot se začne na Krasu, ko je kot edini nekdanji jugoslovanski carinik odprl najbolj znano ribjo restavracijo. V Dutovljah. In potem se je odločil. Da bo osvojil še prestolnico. In jo je. Kljub robatosti in občasni neolikanosti je postal nepogrešljiva figura ljubljanske kulinarične scene.

Njegovih oboževalcev tudi občasni astronomski računi niso motili, kajti bil je - in je še - zelo dober, če ne celo odličen kulinarik perfekcionist. "Je pa kljub vsem kritikam, od katerih so številne upravičene, inteligenten človek," je o njem zapisal dober poznavalec slovenskih kuhinj. Kot tak se zna prilagajati. V skrivnostnem zavetju slikovitega Knafljevega prehoda sredi Ljubljane je ustvaril pravo ambasado dobrega okusa. Poleg elitne restavracije, ki se ponaša z drzno izvirnostjo mediteranskih horizontov, podkrepljenih s sezonsko spremenljivko, je znal ponuditi tudi "paštice", solate in domači sladoled za mimoidoče. Večerno družabnost pa je zapeljal v kletni longue bar. Tako je gostilna As postala eno najbolj priljubljenih srečevališč v prestolnici. Pa naj bo dan ali noč.

Več ››

Ana Roš in Valter Kramar

... sta vrelec neusahljive kulinarične ustvarjalnosti, s katero sta Hišo Franko pripeljala v kategorijo "zunajserijsko". Njuni krožniki so tako posebni, kot sta posebna sama.

Ana je  bila članica smučarske reprezentance, je diplomirana diplomatka in tekoče govori pet jezikov. Ljubezenska nit jo je pripeljala do Valterja. Po kuhinji Hiše Franko v Starem Selu pri Kobaridu se je Valter sukal že kot otrok, medtem ko je oče Franko rezal tanke rezine angleškega rostbeefa in je mama Joži kuhala kobariške štruklje. Valter se je kuhanja nato učil v šolah, v Italiji pa se izuril za vrhunskega sommelierja.

Ana in Valter sta domačo gostilno preuredila v posebno. Zanimivo kombinacijo – drznost Aninih okusov in kreacij ter Valterjeva strokovnost in racionalnost – sta združila v edinstvenost. Njuni krožniki so mojstrovina. So poklon letnim časom. Poklon naravi. Iz vrta nabrana zelišča, "travce" iz travnikov, sirarske dobrote s planin …, te prvinske okuse z dodanim ščepcem  modernosti in ekstremnosti zvarita v eliksir, ki zadovolji še tako zahtevno brbončico. Učita se iz preteklosti, ustvarjata prihodnost.

Da sta ubrala pravo pot dokazuje sprejem Hiše Franko v kulinarično združenje Jeunes restaurateurs d'Europe (JRE). Ne le, da ju je mednarodna gastronomska elita sprejela medse, Ana je postala ena vodilnih gastronomskih predavateljic v tem delu Evrope.

Več na: www.hisafranko.com

Več ››